מחויבות למיזם לעומת "הפיתויים" של השוטף
לפני מספר שנים היינו מעורבים במיזם סטארט אפ מעניין בתחום של שילוב תקשורת קולית עם תקשורת נתונים (כאשר עוד היה מקום למיזמים בתחום זה). במסגרת המיזם חברנו ליזמים הטכנולוגיים (שהם אלה שהגו ופיתחו את המוצר) בכדי להוביל את הצד העסקי.
התחלנו בעבודה מאומצת לפיתוח המיזם - המשך פיתוח המוצר, פיתוח השוק, בניית התוכנית העסקית, הערכות לגיוס הון ועוד.
ואז, לאחר מספר חודשים, הגיעה "הפתעה". היזמים השותפים הטכנולוגיים קראו לנו לפגישה והודיעו לנו שהם... פורשים מהמיזם. יתרה מכך, הם מוכנים להעביר לנו את כל הפיתוח של המוצר שבוצע עד אותו הזמן ואת כל הזכויות שלו, ללא שום תמורה.
כמובן שהיינו מאד מופתעים מהמהלך. לא הבנו מה קרה כאן...
באותה עת עבדו היזמים השותפים הטכנולוגיים בתפקידי פיתוח בחברות היי טק, במקביל לפיתוח של מיזם הסטארט אפ. התקופה בתעשיות ההיי טק הייתה טובה. הפריחה הובילה לתפיחה בשווי החברות, מה שהשפיע ישירות על שווי האופציות של היזמים השותפים הטכנולוגיים בחברות בהן הם עבדו. והם הגיעו להחלטה שעדיף להם להישאר בחברות בהן הם עובדים ולעמוד בתנאי האופציות, מאשר להמשיך ולפתח ולהשקיע במיזם שנמצא בשלב מוקדם יחסית והסיכויים שלו פחות ברורים. האפשרות של - שילוב בין להישאר בחברות ובמקביל להמשיך במיזם - לא הייתה מספיק ריאלית.
זהו עוד אחד מהרבה סיפורים על מקרים של דילמה אמיתית (ולא נדירה...) שמצד אחד נמצא הפיתוי וההזדמנות השוטפים ומהצד השני האמונה והמחויבות ארוכות הטווח במיזם.
ההחלטה במה לבחור היא מאד אישית ומבוססת על פרמטרים רבים ושונים באותה נקודת זמן של ההחלטה. הדבר הברור הוא שעל מנת לפתח ולקדם מיזם סטארט אפ ללא ספק יש צורך במחויבות ואמונה גבוהות של היזמים. חשוב לזכור שבשלבים המוקדמים של היזמות לא ניתן להפריד את המיזם מהיזמים.
בהצלחה לכולנו
Comments